Fundacja im. Zbigniewa Herberta zorganizowała w roku 2014 następujące projekty:

Czytam w podróży... Herberta

II edycja akcji „Czytam w podróży… Herberta”

„Czytam w podróży… Herberta” to ogólnopolska akcja społeczna skierowana do wszystkich podróżnych. Jej organizatorzy, Fundacja im. Zbigniewa Herberta oraz Klub Herbertowskich Szkół, pragną zachęcić wszystkich podróżujących do lektury w pociągu, tramwaju czy autobusie.

27 marca 2014 roku dziesiątki ochotników (między innymi uczniów szkół noszących imię Zbigniewa Herberta) wyszły na ulice swoich miast, by rozdawać specjalnie przygotowane na tę okazję zakładki do książek. Na każdej zakładce można było znaleźć cytaty z utworów Poety.

Rozdaliśmy w tym roku 100 tysięcy zakładek – było to możliwe dzięki nieocenionej pomocy Wolontariuszy oraz dzięki udziałowi 20 szkół i aż 450 bibliotek z całej Polski. Swój znaczący wkład miał również Alior Bank, Partner Strategiczny akcji „Czytam w podróży”. Nasze zakładki pojawiły się w 200 oddziałach Banku.

Akcja odbiła się szerokim echem w mediach, a biblioteki i szkoły poszerzyły swój udział o dodatkowe inicjatywy: wystawy, spotkania i relacje z wydarzeń.

Partnerami akcji są Biblioteka Narodowa, Instytut Książki oraz Instytut Adama Mickiewicza.

Zdjęcia z akcji znajdują się na stronie Pan Cogito na Facebooku.

Pan Cogito okiem kamery

II edycja konkursu filmowego „Pan Cogito okiem kamery”

„Pan Cogito okiem kamery” to konkurs skierowany do studentów i absolwentów (przed debiutem pełnometrażowym) kierunków filmowych, multimedialnych i graficznych. Do 8 czerwca można było nadsyłać scenariusze filmowe inspirowane wybranym wierszem o Panu Cogito. Nagrodę (pula wynosi 25 000 zł) laureaci przeznaczą na realizację filmów wzorowanych na zwycięskich scenariuszach.

Portret rodzinny Pana Cogito

Konkurs fotograficzny „Portret rodzinny Pana Cogito”

„Portret rodzinny Pana Cogito” to konkurs dla osób interesujących się fotografią i twórczością Zbigniewa Herberta. Do 22 czerwca należało nadesłać wykonane przez siebie zdjęcie inspirowane jednym z wierszy Herberta: „Do ojca”, „Babcia” lub „Matka”. Prace ocenia profesjonalne jury, w którym zasiadają między innymi artysta fotografik Jan Brykczyński oraz historyk literatury i krytyk literacki prof. Paweł Próchniak.

Wyślij wiadomość do Pana Cogito

Konkurs „Wyślij wiadomość do Pana Cogito”

Od 24 listopada do 12 grudnia na stronie Pan Cogito na Facebooku trwał konkurs Fundacji polegający na wysłaniu do Pana Cogito wiadomości-odpowiedzi na wiersz „Pan Cogito czyta gazetę”. Zadaniem uczestników było w 150 znakach zawrzeć przesłanie dotyczące wrażliwości na sytuację drugiego człowieka w otaczającej nas rzeczywistości.

Spośród ponad 600 zgłoszeń wyłoniono 3 pierwsze miejsca oraz 10 wyróżnień.

Nagrodami w konkursie były tomy poezji i prozy Zbigniewa Herberta oraz iPhone 6 i tablet Galaxy Tab 3.

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego   Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa   Instytut Książki

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego